GensDataPro 3.0
GensDataPro is het stamboomprogramma dat zich ondermeer onderscheidt in de wijze waarop men met de figuur aan de stamboom werkt; de figuur breidt zich uit terwijl men personen toevoegt.
GensDataPro loopt probleemloos op Windows 11. Wel starten als administrator zoals altijd. Zie onderste menu op deze site.
Eind augustus 2020 verscheen GensDataPro 3.0
GensDataPro 3.0 is vooral onder de motorkap veranderd; Veel zaken zijn daardoor sneller geworden. Daarnaast zijn er een aantal DNA-voorzieningen toegevoegd.
Enkele nieuwe functies:
- In het persoonsbewerkscherm kunnen nu DNA-HAPLO-codes worden ingevoerd. In het bewerkhandelingen-menu kunnen die DNA-HAPLO-codes doorgegeven worden aan voor- of nageslacht. Alle voorvaders en na-zoons krijgen het Y-chromosoom, en alle voormoeders en kinderen krijgen het Mt-chromozoom (per menuoptie uitgesplitst). Bij het invoeren van DNA-Haplogroepen wordt het doorgeven gestopt bij een persoon die al een andere Haplogroep heeft.
- Overlijdensstatus: ongehuwd, jong, in het kraambed, etc...
- Bij ‘Adressen – wijs coördinaten aan’ wordt nu meteen de juiste stadskaart getoond, indien aanwezig. Hiervoor staan in de submap ‘kaarten’ vier bestanden: ANWB.MB, tenbrinks.MB, ANWB.mps en tenbrinks.mps.
- Bij ‘Zoek dubbele personen’ de optie ‘Ook namen in bronkoppelingen vergelijken’.
- Een nieuwe datumaanduiding: "of het jaar erop". Wanneer er een leeftijd bekend is bij een gebeurtenis met datum (zoals een huwelijk) geeft dit een betere schatting van het geboortejaar.
Veel werk is gaan zitten in:
- Het sneller maken van de schermen, vooral bij erg grote bestanden van 100.000 personen en meer..
- De GedCom uitvoer beter aan de 5.5.1 standaard te laten voldoen
- Het "fuzzy" zoeken naar dubbele personen met een enigszins zelflerend systeem. Nu ook op alternatieve schrijfwijzen van namen in de bronkoppelingen
Enkele database wijzigingen:
- In plaats van 11 of 12 losse GD2 bestanden gebruikt GDP nu één GD3 bestand waar de gegevens in zitten. De dossiermap (met foto’s en scans) blijft bestaan.
- GD2 bestanden zijn altijd "Allen lezen". Dus in 3.0 kan niet meer met GD2 bestanden worden gemuteerd. Er kunnen pas weer wijzigingen worden aangebracht na export naar GD3.
- Opmerkingen staan nu ook in de persoons- en relatietabel zelf. Dus de opmerkingentabel is verdwenen. Daarvoor in de plaats een log tabje met spaarzame log info van opslaan-acties en versies.
- De Database heeft zijn eigen versienummering. Wanneer er bijvoorbeeld een keer een kolom bijkomt wordt de DB-versie verhoogd. De gebruiker merkt hier niets van, maar wanneer hij/zij een oude GDP versie gebruikt en een bestand opent met te hoge DB-versie, merkt GDP dat de database “te nieuw” is, en dan meldt GDP: “update eerst GensDataPro”.
- Extensie van backup is nu .g3z ipv .Gdz geworden.